Architecture
Paradigm

ASHISH CHERIAN

, India

Client
Site Area
Builtup Area
Year

The site is located within a gated community and is laden with trees. The idea for this four bedroom house stems from the act of negotiating these trees and accommodating them as an integral part of the spatial experience. The design  uses the disposition of these trees and the  site conditions  to create a layered spatial experience. The Strategy of layers helped us in addressing and organizing spaces based on the privacy requirements both horizontally and vertically Here the spaces are organized around the central tree laden spaces with each of the spaces responding to the enlivening presence of this verdure. The resulting terrace spaces are  also seen as a gardens which reflects our move to reclaim and restore the loss of natural ground due to the presence of the house at the lower levels. In the process the insulating property of the terrace gardens  has helped us in reducing the cooling needs of the spaces within.